De 3 stappen om jouw financiën in kaart te brengen

Je komt elke maand geld tekort, je staat regelmatig rood, je hebt betalingsachterstanden of je wilt nu eindelijk wel eens weten waar al je geld blijft iedere maand. Maar hoe begin je daar nu mee? In deze blog wil ik je handvatten geven hoe je dit zou kunnen gaan doen.

 

Stap 1: Overzicht

 

Maak een overzicht van al, maar dan bedoel ik ook alle uitgaven en inkomsten die je hebt per maand. Voorbeelden van uitgaven  zijn: hypotheek, de huur, boodschappen ( niet alleen levensmiddelen, maar ook verzorgingsproducten, eten voor je huisdier, wasmiddelen etc.) de kosten voor de auto, openbaar vervoer, gas en licht, water , en zo kan ik nog wel even doorgaan. Voorbeelden van inkomsten zijn: je salaris, zorg en huurtoeslag, alimentatie, kinderbijslag, hypotheekrenteaftrek.

 

Je kunt dit noteren in een overzicht die je maakt in twee kolommen, 1 voor de uitgaven en de andere voor de inkomsten. Ik doe dat altijd simpel in een schrift, dat werkt het beste voor mij. Als ik onverwachts extra geld uitgeef schrijf ik dat ook in mijn schrift, daar hou ik ruimte voor vrij.

 

Tip

 

Hou per maand altijd een bedrag vrij die je voor onverwachte uitgaven kunt gebruiken. Bij mij zijn dat bijvoorbeeld oorbellen, make-up of een tijdschrift.

 

Je kunt je overzicht ook maken in een kasboek, in een exel bestand op de pc of in een app, bijvoorbeeld Say Money. 

 

Stap 2: Besparen

 

Als je alles hebt genoteerd tel je alles bij elkaar op en zie je meteen hoeveel je onderaan de streep overhoudt of tekort komt. Kom je geld tekort,  dan kun je meteen gaan kijken waar je op kunt gaan besparen. Kijk waar je veel geld aan uit geeft en wat je echt nodig hebt. Dan kom je er achter dat er echt wel veel te besparen valt!

 

Denk bijvoorbeeld aan:

 

Abonnementen: zelf heb ik een abonnement gehad op een best wel duur maandelijks tijdschrift. In het begin las ik die ook echt elke keer, maar steeds vaker kwam het voor dat die ongelezen in de krantenmand belandde. Hartstikke zonde van het geld natuurlijk! Dus die heb ik snel opgezegd! Hetzelfde geldt voor de krant, hoe vaak beland die ongelezen in de krantenmand en tegenwoordig kun je die ook online lezen. De sportschool…ook zoiets…je gaat vol goede moed 3x per week aan de slag, maar na een paar maanden is het daarmee gedaan. Dus ook weer een geld verspiller. Hetzelfde geldt voor mobiele telefoons, die kunnen  vaak ook zeker een stuk goedkoper.

 

Energiekosten: Check of je kunt overstappen naar een voordeligere energie leverancier. Dit kan aardig wat euro’s per jaar schelen. Hiervoor kun je kijken op bijvoorbeeld independer.nl

 

Verzekeringen: wij Nederlanders zijn gewend om alles te verzekeren wat los en vast zit. Maar welke verzekeringen heb je nu echt nodig? Dit kun je  online ,bijvoorbeeld via google, opzoeken. Ik heb zelf gezocht op “verplichte verzekeringen “ . Ik heb daarna gekozen voor independer.nl. Dan krijg je een duidelijk overzicht, maar je kunt natuurlijk ook voor een andere site kiezen.

 

De auto: heb je een auto, kijk dan of de autoverzekering goedkoper kan. Is het echt nodig om een auto van 10 jaar oud allrisk te verzekeren? Je zou een grote auto ook kunnen inruilen voor een kleinere. Die zijn meestal nog goedkoper,  ook qua brandstof en verzekering.

 

Tip

 

Check ook eens jouw zorgverzekeringspakket. Heb je bijvoorbeeld echt die 10 behandelingen bij de fysio nodig of kan dat ook met minder? Heb jij een sterk gebit? Waarom heb je dan een aanvullende tandarts verzekering?  In januari komen de zorgverzekeraars weer met hun nieuwe premies en kun je je pakket aanpassen of overstappen naar een goedkopere verzekeraar.

 

Boodschappen: pluis de reclamefolders uit voor de aanbiedingen, kies voor de B of het huismerk in plaats van het A merk. Onderin de schappen liggen de goedkoopste producten.  Shop bij de Lidl en de Aldi.

Kleding en schoenen: neem eens een kijkje bij de goedkopere winkels. Bij de Zeeman, Wibra en Van Haren kun je echt leuke kleding en schoenen scoren. Ik deed dat al toen ik zelf financiële problemen had, en dat was in 2013, kun je nagaan! En ik doe dat nu nog steeds! Ik vind het gewoon leuk en ik zie het als een sport om alles zo goedkoop mogelijk te doen.

 

Toeslagen: misschien heb jij wel recht op toeslagen van de belasting. Kijk dit na op :

 

berekenuwrecht.nl

 

Tip

 

Hou ook eens een maand bij hoeveel “losse” uitgaven je doet. Hiermee bedoel ik bijvoorbeeld een coffee to go op het station, een broodje gezond in de kantine van je werk, oorbellen ,tijdschriften, dat soort dingen. Je zult versteld staan hoeveel je onbewust uitgeeft! Zo krijg je ook nog meer overzicht in jouw uitgaven patroon en kun je daar ook op gaan besparen als je dat wilt.

 

Stap 3: Op naar meer inkomsten!

 

Ik heb het in de vorige stappen gehad over een overzicht maken in je inkomsten en uitgaven zodat je kunt zien of je geld over houdt of tekort komt. Is dit laatste het geval dan kwamen in stap 2 de bespaartips. De derde en laatste stap is het zorgen voor meer inkomsten.

 

Ga op zoek naar een andere baan of vraag  of je meer uren kunt gaan werken.

 

Neem er een baantje bij!

 

 

Heb jij nu een baan waar je niet zoveel geld mee verdient dan je eigenlijk zou willen? Dan is misschien het moment aangebroken om of om opslag te vragen of om op zoek te gaan naar een andere baan waarin je meer kunt gaan verdienen.. 

 

Tip

 

Werk jij nu part time? Misschien kun je meer uren gaan werken. Toen ik ging scheiden heb ik dit ook meteen gevraagd en ik had het geluk dat dat ook mogelijk was. Overleg dit met jouw werkgever. Ik zeg altijd maar zo: “Niet geschoten is altijd mis”!

 

Verkoop spullen die je niet meer gebruikt

 

Heb jij spullen in de kast staan die stof staan te vangen omdat je ze nooit meer gebruikt? Heb jij kleding in de kast hangen die je al zeker een jaar niet gedragen hebt? De kans is heel klein dat je die nog gaat dragen. Of speelgoed van je kinderen waar ze te groot voor zijn geworden. Dit kun je allemaal verkopen op www.marktplaats.nl. Kleding kun je ook verkopen met de Vinted app, die is heel populair op dit moment. Cd’s en dvd’s kun je verkopen op www.bol.com.nl.

 

Geld beleggen is ook al een aardige tijd helemaal hot of bitcoins kopen.  Ik ben daar persoonlijk niet zo’n voorstander van. Je kunt je geld ook zomaar weer kwijt raken. Maar dat is natuurlijk ieder voor zich.

Dit waren mijn drie stappen voor meer inzicht in jouw financiën. Ik hoop dat ze jou daarbij kunnen helpen. Als je dat ga doen, dan zou ik het heel leuk vinden om een reactie van jou te ontvangen. Ook als je er vragen over hebt, wil ik die graag beantwoorden.

Dit kan via de mail info@time4happiness.nl of via mijn social instagram:  @time4happiness.nl

 

Succes en tot de volgende blog!

 

Bronvermelding:

 

Boek: Gevonden geld van Annemarie van Gaal

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    admin (zaterdag, 23 april 2022 08:06)

    1