
18 jaar...wat nu?
Er gaat een hoop veranderen als je 18 jaar wordt, er zijn veel dingen die je zelf moet regelen en gaan betalen. Er komt veel op je af….daarom heb ik voor jou een aantal punten op een rijtje gezet die jou daarbij kunnen helpen.
Rijbewijs halen kost geld, drank betalen kost geld, je verzekering kost geld, als je 18 wordt kun je maar beter rijk zijn! 😉
Digi D
Als je iets regelt op internet ,bijvoorbeeld bij de overheid, het onderwijs, de zorg of je pensioen( die gaat opbouwen als je gaat werken) dan laat je met je Digi D zien wie je bent. Je kunt overal makkelijk en veilig inloggen, jouw persoonlijke gegevens blijven goed beschermd. Er zijn verschillende manieren om in te loggen, soms is dat alleen met een wachtwoord, maar steeds vaker heb je je mobiel nodig. Inloggen kan met de Digi D app, sms controle, inloggen met een sms code. Of met een gebruikersnaam en wachtwoord.
Als je nog geen Digi D hebt is het tijd om er 1 aan te vragen. Je hebt hem nodig voor het aanvragen van je studiefinanciering en voor je zorgverzekering en voor het doen van de belastingaangifte. Je hebt hem ook nodig on in te loggen bij de websites van de Rijksoverheid. Je vraagt deze aan op www.digid.nl. Voor het aanvragen van een Digi D heb je je burgerservice nummer nodig.
Zorgverzekering
Een zorgverzekering is verplicht als je in Nederland woont. Vanaf 18 jaar ben je daar zelf verantwoordelijk voor: je gaat je eigen premie betalen. Een verplicht eigen risico hoort daarbij, dat is de bijdrage aan de zorg die je krijgt, bijvoorbeeld als je naar de kaakchirurg moet. Heb dat zelf meegemaakt en dat is geen pretje kan ik je vertellen, maar dat terzijde…..oei….De overheid heeft het verplicht eigen risico vastgesteld op 385 euro aan zorgkosten. Je betaalt dus zelf de eerste 385 euro aan zorgkosten die onder het eigen risico vallen. Je hoeft niet een uitgebreide verzekering af te sluiten hoor. Sommige verzekeraars bieden een speciale jongeren- of studenten pakket aan. Je hoeft de premie niet volledig te betalen, don ’t worry….je krijgt zorgtoeslag, die kun je aanvragen bij de belastingdienst met je Digi D. Als je nog thuis woont is het inkomen van je ouders niet van invloed op de hoogte van jouw zorgtoeslag, alleen van die van jou. Er zijn trouwens nog meer verzekeringen waar je aan moet denken. Als je nog thuis woont, ben je vaak nog meeverzekerd op de aansprakelijkheid verzekering van je ouders, ook als je al op kamers woont en studeert. Andere verzekeringen, zoals een inboedel of reisverzekering moet jezelf regelen.
Inboedelverzekering is een verzekering tegen schade die iemand aan de inboedel ( meubels) op kan lopen en een reisverzekering is een verzekering tegen schade die je kunt oplopen tijdens je vakantie.
Als je nog thuis woont en je ouders betalen jouw zorgverzekering dan is het logisch dat zij jouw zorgtoeslag krijgen.
Op jezelf wonen
Een flatje, appartement of huis kopen is tegenwoordig bijna onmogelijk voor starters. Het is daarom niet onverstandig om je te laten inschrijven bij de woningbouw verenging voor een sociale huurwoning, die is ook goedkoper dan een huurwoning in de vrije sector. Dit kan al voor een klein bedrag per jaar. En bovendien heb je als je niet zoveel verdient recht op huurtoeslag. In sommige gemeenten zijn de wachtlijsten vrij lang, soms moet je jaren wachten. Schrijf je daarom meteen in zodra je 18 wordt. In sommige gemeenten kan dit al vanaf je 16 de.
Verstandig omgaan met je geld
Je ouders zijn nog voor veel zaken verantwoordelijk als jij nog geen 18 bent, nu ben je daar zelf verantwoordelijk voor. Je mag nu zelf abonnementen en leningen afsluiten en iets kopen op afbetaling. Maar kijk hier goed mee uit, het afsluiten van leningen en kopen op afbetaling is niet altijd verstandig. Kun je je verplichtingen niet nakomen, dan ontstaan er achterstanden en zelfs schulden, en ook daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Ga daarom slim met je geld om. Twijfel je aan sommige dingen of kom je er niet uit? Praat er met je ouders over of als je dat lastig vind, praat er dan met vrienden of vriendinnen over, of zoek hulp.
Een handige website, speciaal voor jongeren van 16 tot 26 jaar, is Money Fit. Deze site wordt beheerd en bijgehouden door jongeren. Zo houden ze hun content relevant en actueel! Ze geven tips en informatie over alles wat met geld te maken heeft binnen de thema’s studeren, werken, gezondheid, vrije tijd en bovenal geld besparen! Leuk om eens een kijkje te nemen! 😉
Trouwens…..je kunt daar ook terecht als je vragen hebt.
Bankzaken en kinderalimentatie
Ik denk dat je wel een jongeren rekening en spaar rekening hebt. De bank zet deze meestal om in een “normale” rekening zodra je 18 wordt. Je kunt gebruik gaan maken van de app van jouw bank. Je kunt deze vinden in de Play store op je telefoon. Je kunt dan altijd je saldo checken en je bankzaken regelen. Als je ouders gescheiden zijn en je vader of je moeder krijgt voor jou kinderalimentatie en je wordt 18 dan is dit geld voor jou. Bespreek samen wat jullie hiermee doen.
Bijbaan en de belasting
Iedereen die in Nederland woont betaalt belasting. Belastingen vormen het grootste deel van de inkomsten van de overheid. Als je een baan of bijbaan hebt, dan wordt een deel van je loon ingehouden door je werkgever en betaald aan de staat. Je krijgt een brief of bericht in je berichten box van de overheid als je aangifte moet doen. Je kunt dit doen op de site van de belastingdienst of via de handige aangifte app. Als er teveel loon is ingehouden is krijg je geld terug en als er te weinig is ingehouden dan moet je …..je raadt het al……betalen.
Studenten en scholieren regeling
Met deze regeling kun je vaak bereiken dat er weinig of nauwelijks loonheffing wordt ingehouden op je vakantie of bijbaan. Als jouw werkgever gebruik maakt van deze regeling betaalt hij minder loonbelasting en volks- en werknemersverzekeringen. Tevens kan deze regeling ervoor zorgen dat jij minder belasting hoeft te betalen. Je moet zelf een schriftelijk verzoek indienen bij je werkgever als je wilt dat hij gebruik gaat maken van deze regeling. Voor meer info check de site van de belastingdienst.
Studiefinanciering
Als je studeert of gaat studeren dan heb je recht op een tegemoetkoming in je studiekosten. Of je nu nog op de middelbare school zit, op het MBO, HBO of je volgt een opleiding op de universiteit ,dat maakt niet uit. Je kunt hier alles over vinden op www.duo.nl. (dienst uitvoering onderwijs). Hier kun je deze ook aanvragen. Begin hier mee ongeveer 3 maanden voor je 18 wordt.
Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden met deze info, want er valt een hoop te regelen. Maar vergeet vooral niet te genieten van je 18 de verjaardag! 😉
Voor meer tips over alles wat met geld te maken heeft, kun je mij volgen op insta
@time4happiness.nl
Bronvermelding
Reactie schrijven
admin (zaterdag, 23 april 2022 08:06)
1