
10 tips voor financieel opvoeden
Het financieel opvoeden van je kind is in deze tijd een hele uitdaging vindt ik. Ze worden constant aan allerlei verleidingen bloot gesteld door social media , reclames en beïnvloed door vrienden en vriendinnen. Vaak is het zo dat wat een ander heeft, ze zelf ook willen. Bijvoorbeeld een mobiele telefoon, merk kleding en schoenen. En hoe ga je daar als ouder daar nu goed mee om? Hoogste tijd dus voor 10 tips voor financiële opvoeding!
Weetje: In de leeftijd van 8 en 9 jaar krijgt ruim 80 procent van de kinderen zakgeld. Op de middelbare school is dit 90 procent, en 7 op de tien krijgen dit via online bankieren. Gemiddeld sparen kinderen 12 euro per maand van hun zakgeld.
Zakgeld
Zakgeld is bedoeld om te leren met een vast bedrag om te leren gaan en dat op ook echt op is, en om hun beginnende koopervaringen op te doen. Een goede leeftijd om daarmee te starten is 6 jaar, want dan gaan ze rekenen leren op school. Geef het op een vast moment in de week, omdat ze op deze leeftijd nog niet vooruit kunnen kijken. Als ze ouder zijn, de middelbare school leeftijd kun je het ze eens per maand geven, want dan kunnen ze langere periodes overzien. Spreek goed af wat ze allemaal met het zakgeld mogen doen en geef geen extraatjes als het geld op is, want zo leren ze niet om keuzes te maken in de besteding van hun budget. Fouten maken mag en hoort erbij. Het kan gebeuren dat je kind iets van speelgoed koopt wat binnen een half uur in de prullenbak beland, terwijl je ze nog zo gewaarschuwd heeft! Word niet boos, hier leert je kind juist van! Ik geef toe, dat is moeilijk maar o zo belangrijk. Hoeveel zakgeld je je kind kan geven hangt helemaal af van jouw eigen financiële situatie. Ik kan natuurlijk een zakgeld tabel met de hoogte daarvan en de leeftijd, maar als je het niet hebt dan heb je het niet toch? Wat ik wel wil zeggen is dat het niet om de hoogte van het bedrag gaat, al is het maar 1 of 2 euro’s of hoeveel dan ook. Het gaat erom dat het een vast bedrag per week is en dat het op een vast tijdstip gegeven wordt, zo leert je kind met een bepaald budget om te gaan.
Sparen
Mij is altijd geleerd: als je iets wil, dan zou je er voor moeten sparen! En dat viel niet altijd mee kan ik je vertellen haha! Ik had niet altijd veel geduld hoor. Kinderen kunnen voor van alles sparen, speelgoed, een uitbreiding voor hun favoriete spel, playstation spelletjes, mobiele telefoons, boeken etc. Sparen kan hier ook weer ,net als met zakgeld, vanaf 6 jaar. Begin met een spaarpot. Als je kind weet waarvoor hij of zij wil gaan sparen bespreek dan samen welk bedrag van het zakgeld gespaard gaat worden. Later, als je kind ouder is kun je gaan sparen met een spaarrekening, op deze leeftijd begrijpen ze dat nog niet en willen ze zo nu en dan hun spaarpotje leeg halen om te kijken hoever ze zijn.
Waarom is sparen zo belangrijk? Als je je kind leert sparen leert het reserveren. Als ze ouder worden en hun laptop of mobieltje gaat kapot dan hoeven ze niet te lenen, ze kunnen het laten maken of een nieuwe kopen want ze hebben daarvoor een reserve opgebouwd. En dat is super want een lening afsluiten kost alleen maar geld!
Kleedgeld
Ik kreeg vroeger van mijn ouders altijd kleedgeld tenminste vanaf een jaar of 14 als ik het me goed herinner, dat is alweer 35 jaar geleden, wat een ouwe muts ben ik inmiddels, haha! Ik gaf niet zo heel veel om kleding, nu nog niet trouwens, maar dat terzijde. Wat ik toen wel heel graag wilde was een rib broek van het merk Crums. Als ik me het goed herinner, en die koste aardig wat! Ik heb daar wat maandjes voor gespaard, maar toen ik ‘m kon kopen was super blij! Dat soort dingen vergeet je nooit meer. Twaalf jaar is een goede leeftijd om met het geven van kleedgeld te beginnen. Spreek ook hierbij weer af wat je kind allemaal van het kleedgeld moet betalen. Ik sprak met mijn eigen kinderen af: ondergoed, 1 jas en 1 paar schoenen betalen wij, de rest is voor jullie. Begeleid ze ook hierbij, ook als ze ouder zijn, want de hersenen zijn nog in volle ontwikkeling en zijn pas volledig ontwikkeld als ze 25 jaar jong zijn. Dit houdt in dat ze nog niet goed kunnen plannen en dat maakt het weer lastig om geld te reserveren voor die merk broek of die extra paar schoenen. Kleedgeld wordt niet ,zoals zakgeld, 1 keer in de week, maar per maand of per kwartaal. Geef dit ook op een vaste dag en tijdstip. Begin met een klein bedrag en breidt dit uit wanneer je kind ouder wordt. Zo leert hij of zij langzaam aan verantwoordelijkheidsgevoel. Ook hoeveel je geeft vindt ik hierbij ook weer afhangen van jouw inkomen.
Een bijbaantje
Heeft je kind steeds meer financiële wensen? Dan wordt het tijd voor een bijbaan! Kinderen vanaf 13 jaar mogen een bijbaantje hebben, dat is wettelijk vastgesteld. Ze verdienen er geld mee, maar het is ook goed voor de sociale contacten, en ze doen ervaring op. Ze leren wat erbij komt kijken: een contract, een loonstrook en dat is weer goed voor de toekomst. Het is voor jou handig om goed na te denken over het aantal uren dat je kind werkt. Het is niet de bedoeling dat de schoolresultaten eronder gaan lijden en tijd voor ontspanning is ook belangrijk. Bespreek dit ok met je kind.
De populairste baantjes voor 13 en 14 jarigen zijn: kranten en folders rond brengen, klusjes doen en oppassen. Voor de leeftijd 15 tot 17 zijn dit in de supermarkt werken en in de horeca.
Een eigen betaalrekening en bankpas
Toen ik 16 jaar was had ik mijn eerste bijbaan en moest mijn salaris natuurlijk ergens op gestort worden. Ik openende samen met mijn ouders mijn eerste betaalrekening bij de Postbank.( giro) Mijn zakgeld en kleedgeld kreeg ik altijd contant. Vanaf 12 jaar mogen kinderen een jongeren rekening openen en mogen ze een pinpas gebruiken, en mobiel bankieren. Voor die tijd kun je ze laten oefenen met een kinderrekening. Een eigen bankrekening is heel goed om te leren om gaan met geld. De rekening kan gebruikt worden om het kleedgeld op over te maken en als je kind later een bijbaantje krijgt, is het natuurlijk handig voor hun salaris. Begeleidt jouw kind bij het internet bankieren, waar ze op moeten letten bij het inloggen, hoe ze op een veilige manier hun saldo kunnen checken en betalingen kunnen doen. Vertel dat ze nooit inlogcodes en wachtwoorden geven aan anderen, omdat er veel internet criminelen zijn.
Pinnen
Je kunt je kind veilig laten pinnen door ze te vertellen om:
De pincode geheim te houden, de pincode nooit samen met de bankpas te bewaren, er voor te zorgen dat niemand meekijkt bij het pinnen en je niet af te laten leiden. En om de bankpas nooit uit te lenen aan klasgenoten en vrienden. Weten wie ze moeten bellen als ze hun bankpas kwijt raken. De pinpas op een veilige vaste plek leggen , zo is de kans klein dat ze hem kwijt raken. Dit is allemaal nieuw voor je kind en een beetje spannend dus in het begin is het fijn als je samen gaat pinnen.
Mobiele telefoon
Weetje: Van de 8 en 9 jarigen heeft een kwart een mobiele telefoon, tegen 64% van de 10 en 11 jarigen op de basisschool. Op de middelbare school heeft bijna iedereen een mobiele telefoon.
Mijn kinderen hadden ook een mobiele telefoon, dat was ook op de basisschool, de leeftijd weet ik eigenlijk niet meer. Het waren toen mobieltjes van mij en van hun vader, pas veel later een nieuwe telefoon, maar ze hebben wel altijd een gedeelte daarvan zelf betaald. Hoe pak je het aan? Zoek samen uit wat de beste en voordeligste optie is . Kijk bijvoorbeeld op de site van de consumentenbond of op een vergelijkingssite. Wat wil je kind met zijn of haar mobiel en wat vind je zelf belangrijk? Hoeveel bel minuten zijn nodig? Moet er sms’jes mee verstuurd kunnen worden of WhatsApps berichtjes? Moet er internet opkomen….is wifi genoeg of niet? Hoeveel MB is er nodig?
Wat voor abonnement gaat het worden en wat is het voordeligst? Wordt het een sim only met een losse telefoon of 1 met een abonnement? Let ook goed op de voorwaarden bij een abonnement. Hoe lang zit je kind eraan vast……wie gaat wat betalen aan het abonnement…hoeveel betaald je kind voor de telefoon zelf…hoeveel kost een gesprek….sms….en MB binnen en buiten de bundel? Dat soort dingen. Maar ook, wie gaat betalen als de telefoon stik gaat? Pluis alles uit en maak samen duidelijke afspraken.
Verleidingen weerstaan
Je ziet ze regelmatig voorbij komen: reclames. Het ene stuk speelgoed is nog mooier dan het andere en je kunt er zo fijn mee spelen! Maar ook aanbiedingen en winkels zorgen voor verleiding. Het wordt altijd mooier gemaakt dan het eigenlijk is. Kinderen, vooral als ze nog jong zij, kunnen nog geen onderscheidt maken tussen realiteit en reclame. Kijk daarom samen naar reclames op tv, in een game of in een folder, laat je kind vertellen wat hij of zij zo leuk vindt aan die reclame. Denkt je kind dat het allemaal echt is? Zo leer je je kind hoe het werkt en hoe hij verleidingen kan weerstaan. Net als volwassenen kunnen kinderen ook impuls aankopen doen. Dingen die ze meestal niet nodig hebben maar die ze kopen voor de heb. Als je hoort dat je kind van plan is om iets te kopen vraag ze dan waarom hij of zij dat wil hebben, zou het heel erg zijn als je het niet zou doen? Stel voor om er nog even over na te denken….vaak hebben ze het er daarna niet mee over.
Online risico’s bij aankopen doen
Online zijn is vandaag de dag niet meer uit ons leven weg te denken. Best leuk, maar het heeft ook minder leuke kanten. Ook het online kopen komt steeds vaker voor, je doet het vanuit je luie stoel en het scheelt tijd, want je hoeft niet al de winkels in!
Weetje: van de 12 tot en met 14 jarigen doet 50 % wel eens online aankopen, van de 17 en 18 jarigen is dat 29%.
Praat samen met je kind over online kopen, vertel hoe hij of zij dit veilig en voordelig kan doen. Help je kind er ook bij zeker in het begin. Hoe gaat het allemaal in z’n werk? Mag je kind zonder jouw toestemming kopen of wil je dat in overleg doen? Hoe gaat er betaald worden? Mag het artikel geruild worden of/en krijg je je geld terug?
Waar moet op gelet worden?
Koop bij bekende ( internet) winkels, en vergelijk prijzen op vergelijking sites. Kijk hoe de site eruit ziet, als het er amateuristisch uitziet en er ontbreken contact gegevens, dan kun je beter verder kijken. Controleer of er verbinding is met een beveiligde webbrowser, dit kun je zien aan de browser, er staat dan een sleuteltje of een gesloten hangslotje en controleer of het webadres begint met https in plaats van http.
Geld lenen en uitlenen
Er zijn mensen die spijt hebben van hun lening, dit blijkt uit een recent onderzoek, vooral de hoogte daarvan. Leer ze daarom nu al de risico’s van geld (uit) lenen. Als je kind regelmatig geld tekort komt en aan jou vraagt of ze wat van je kunnen lenen, dan is dat een teken dat hij of zij teveel uitgeeft. Ga er samen voor zitten of je kind ergens op kan bezuinigen of om voor extra inkomen te zorgen. Een bijbaantje, extra uren maken of spullen verkopen bijvoorbeeld.
De gevaren van (uit) lenen
Het geld moet altijd terug betaald worden: ook in de toekomst, dat er minder geld uitgegeven kan worden, omdat je het geleende geld eerst terug moet betalen. Er kunnen ruzies ontstaan omdat het geld niet op tijd terug betaald wordt en dat er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden als er geld geleend of uitgeleend gaat worden.
Als jouw kind ergens geld voor wil lenen vertel ze dan eerst hoe het ook anders zou kunnen. Wacht even met kopen, misschien wil hij of zij het over een tijdje niet meer. Ervoor sparen, je bent dan niemand geld verschuldigd en dat kan een hoop gezeur schelen. Eerst geld verdienen en dan kan er gekocht worden!
Dit waren de 10 tips die ik met jou wilde delen. Ik geef toe dat het niet makkelijk is , dat vond ik in ieder geval niet haha! Kinderen kunnen soms heel eigenwijs zijn en flink zeuren! Ik hoop dat deze tips voor jou een steuntje in de rug zijn en je helpen bij de financiële opvoeding van jouw kind.
Succes en tot de volgende blog!
Volg mij ook op Instagram: @time4happiness.nl
Reactie schrijven
admin (zaterdag, 23 april 2022 08:06)
1