Je baan kwijt...wat nu?

Je baan kwijt raken door welke oorzaak dan ook kunnen een behoorlijke impact hebben. Zowel financieel als emotioneel. Hoe ga je ermee om en wat moet er allemaal geregeld worden

Ik heb een overzicht gemaakt om je een beetje op weg te helpen.

In het tweede kwartaal van 2019 waren 305 duizend mensen werkloos, ten opzichte van het vorig kwartaal, wel is het aantal werklozen met 11 duizend afgenomen.

 

Uitkering aanvragen

 

Bij het UWV vraag je een ww uitkering aan. Zij beoordelen of je er ook daadwerkelijk recht op heb.


Je hebt recht op een uitkering als:
Je werkloos bent geworden, als je verzekerd bent voor werkloosheid

Als je in loondienst werkt en nog niet de pensioenleeftijd hebt bereikt dan ben je meestal verzekerd tegen werkloosheid. Je werkgever draagt namelijk premie af aan het UWV.

Soms ben je niet verzekerd, bijvoorbeeld als je minder dan 4 dagen per week bij een particuliere dient als huishoudelijke hulp.


Je genoeg weken hebt gewerkt:
het UWV gaat uit van kalenderweken van maandag tot en met zondag. Een week telt als je in die week minimaal 1 uurloon hebt gekregen.

Heb je 26 van de 36 kalenderweken gewerkt voorafgaand aan die dat je werkloos werd? Dan voldoe je daaraan. Je krijgt dan minimaal 3 maanden een ww uitkering . Voor een langere uitkering moet je ook voldoen aan de norm eis. Je moet dan 4 van de 5 kalenderjaren waarin je werkloos werd hebben gewerkt. Een uitkering duurt maximaal 24 maanden.


Je beschikbaar bent voor werk:
er wordt van je verwacht dat je actief op zoek gaat naar betaald ander wek. Het gaat dan om het aantal uren die je gewerkt heb in je baan die je had toen je werkloos raakte. Ga je een opleiding volgen en ga je daardoor voor minder uren werk zoeken, geef dit dan door aan het UWV.

Als je zelf ontslag neemt heb je geen recht op een uitkering. 

 

De hoogte van je uitkering

Hoe hoog je uitkering wordt hangt af van je salaris. Je dagloon wordt berekent door het UWV over je SV loon van de laatste 12 maanden voor de maand dat je werkloos geworden bent. SV loon (sociale verzekeringsloon) is het loon waarover je werkgever belastingen en sociale premies betaalt. Is het brutoloon plus vaste onderdelen van het loon,zoals vakantiegeld,eindejaarsuitkering, dertiende maand, ploegentoeslag en bijtelling van een auto van de zaak.

De hoogte is de eerste 2 maanden 75% van het dagloon. Daarna is de hoogte 70% van je dagloon. Het maandloon berken je door het dagloon met 21,75 te vermenigvuldigen. Je kunt je dagloon berekenen door het sv loon dat je verdiende te delen door 261 dagen (dit is het gemiddelde aantal uitkeringsdagen in 1 jaar). De uitkomst daarvan is jouw dagloon. Hiervoor heb je het sv loon van  1 jaar nodig. Het SV loon staat als bruto loon op je loonstrook.


Vrouwen tot 35 en boven 65 zijn minder vaak werkloos dan mannen.

Het is een natuurlijke reactie dat je in paniek kunt raken als je hoort dt je je baan kwijt raakt. Want alle rekeningen en vaste lasten gaan ook geween door. Wat kun je doen om hiermee om te gaan en hoe ga je nu verder?

Praat erover met mensen die je dierbaar zijn en lucht je hart. Dit kan al enorm helpen.

Bedenk daarna rustig hoe je nu verder gaat.

 

Natuurlijk is een uitkering aanvragen de eerste stap. Daarna ga je je financiën eens flink onder de loep nemen. Kijk na wat je kunt doen om je uitgaven aan te passen. 

 

Zijn er abonnementen van de krant bijvoorbeeld of het lidmaatschap van bijvoorbeeld de sportschool, netflix etc,zeg die dan meteen op. Misschien valt er ook wat te besparen op je mobiele telefoon of je energie kosten. Op de boodschappen valt meestal ook wel te besparen, ga naar de goedkope supermarkten zoals de aldi of lidil.  Kies voor de B merken in plaats van de A merken. Let ook op de aanbiedingen. Dan ben je al op de goede weg. 

 

En dan zit je thuis….terwijl mensen om je heen elke dag naar hun werk gaan. Wat kun je nu gaan doen? Vindt je het werk dat je deed voor je je baan kwijt raakte eigenlijk nog wel leuk zou je toch wat anders willen doen? Misschien heb je nieuwe ambities of interesses? In de loop van de jaren kan dit natuurlijk veranderen,maar deed je er niets mee omdat een baan nu eenmaal veiligheid is en zekerheid biedt. Rekeningen, vaste lasten, hypotheek of huur gaan nu eenmaal gewoon door! Bedenk wat je graag zou willen

 

Als je genoeg arbeidsverleden hebt opgebouwd en een tijdelijke uitkering krijgt heb je de tijd om op zoek te gaan naar een andere baan. Uiteraard is solliciteren wat je wil gaan doen.Laat mensen in je netwerk weten dat je werk zoekt en wat voor werk dat dan is. Besteed aandacht aan je cv en hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, want dat is nog steeds belangrijk. Schrijf je in bij uitzendbureaus. Tegenwoordig kun je ook solliciteren via internet, bijvoorbeeld via Indeed. Daar staan veel vacatures op en die worden ook dagelijks aangevuld.

Als je even zonder werk zit is alles nog te overzien en ben je nog vol goede moed. Des te langer het duurt, hoe moeilijker het wordt. Je hebt je huis eens grondig opgeruimd en klusjes zijn gedaan. Wat moet ik nu weer gaan doen

vraag je je af. Je gaat piekeren,wat als ik geen werk meer vindt? Het gat op je cv wordt groter...

Gelukkig kun je hier zelf iets aan doen. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk in jouw branche als dat mogelijk is. Of je gaat iets totaal anders doen. Denk daarnaast ook aan ontspanning,ga een stuk wandelen of hardlopen of gewoon lekker een stuk fietsen. Het is goed voor je gezondheid en voor je zelfvertrouwen.

 

Probeer ondanks deze moeilijke tijd toch positief te blijven. Blijf in jezelf geloven en wees lief voor jezelf. Besteed aandacht aan je uiterlijk, sporten, gezond eten. Als je lekker in je vel zit, heeft dit ook een positief effect op je zoektocht naar een nieuwe baan.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    admin (zaterdag, 23 april 2022 08:06)

    1