Wij Nederlanders verzekeren alles wat los en vast zit. We willen zekerheid en weinig risico lopen.
Maar zijn we daardoor niet te over verzekerd?
Kijk eerst welke verzekeringen je hebt, pak de polissen erbij, wat voor verzekeringen heb je en bij welke verzekeringsmaatschappij ben je verzekerd en hoelang is de looptijd? We nemen een verzekering om te voorkomen dat als we ergens schade mee oplopen, we zelf niet voor een enorme kostenpost komen te staan. Zonder sommige verzekeringen kun je echt niet. Ik heb de verzekeringen die verplicht zijn en die niet verplicht zijn, maar wel verstandig voor je op een rij gezet.
Verplichte Verzekeringen

Basis zorgverzekering
Deze verzekering is verplicht, voor iedereen van 18 jaar en ouder die in Nederland loon, een uitkering of een pensioen ontvangt. Hij vergoedt de belangrijkste zorg die je nodig hebt, zoals de huisarts, medicijnen en ziekenhuis bezoeken. Zorgverzekeraars zijn verplicht iedereen te accepteren voor een basisverzekering. Je kunt ook een aanvullende verzekering erbij nemen, maar dit is niet verplicht. Kijk bij het afsluiten van een zorgverzekering ook naar je leefstijl en je wensen. Als je bijvoorbeeld binnenkort een beugel nodig hebt, neem dan een pakket waar de orthodontist in zit en ben je geen sporter, dan zijn veel fysio behandelingen ook niet nodig.

Deze verzekering wordt vaak door de hypotheekverstrekker verplicht gesteld als je een huis gaat kopen, voor het afsluiten van een hypotheek. Hij is niet wettelijk verplicht. Met een opstalverzekering ben je verzekerd voor schade aan het huis zelf.

Overlijdensrisicoverzekering
Deze verzekering kan ook verplicht worden door de hypotheekverstrekker, maar is ook niet wettelijk verplicht, maar wel verstandig. Hij keert namelijk een bedrag uit als je komt te overlijden aan je nabestaanden en hiermee is de hypotheekverstrekker zelf ook verzekerd dat de hypotheek wordt afgelost als je vroegtijdig komt te overlijden.

WA- verzekering voor een motorvoertuig
Heb je een auto, motor of brommer? Dan ben je verplicht om minimaal een WA- verzekering voor af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je bij een ander maakt. Om je ook te
verzekeren voor schade aan je eigen voertuig, kun je een beperkt casco of volledige casco autoverzekering afsluiten. Met een beperkt casco ben je verzekerd bij diefstal en inbraak. Met een
volledige casco autoverzekering ben je nagenoeg voor alle schades aan je auto verzekerd, ook als je hier zelf schuldig aan bent.
Tip: Kijk bij het verzekeren van je auto ook naar de leeftijd van de auto. Een auto van een jaar of 10 hoef je echt niet allrisk te verzekeren. Een nieuwe wel.
Verzekeringen die niet verplicht zijn

Aansprakelijkheidsverzekering: niet verplicht, wel verstandig
De aansprakelijkheidsverzekering (AVP) is niet verplicht, maar wel verstandig. Hij dekt namelijk schade die je bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld het omstoten van een kostbare vaas bij vrienden. Of je komt met je fiets tegen de auto van je buurman waardoor schade ontstaat. De AVP vergoedt vaak schade tot een bedrag van 1.25.000 euro en dat voor een paar eurootjes per maand!
De AVP wordt wel eens in de war gebracht met de WA verzekering van de auto, die wel verplicht is. Deze verzekering bij de auto dekt ook schade die je bij een ander veroorzaakt, maar alleen als die met de auto is veroorzaakt.
Rechtsbijstandverzekering
Deze verzekering biedt juridische hulp bij conflicten die je nog niet ziet aankomen wanneer je de verzekering afsluit. Heb je een lopend conflict, dan heeft afsluiten geen zin. Hiervoor kun je gebruik maken van prepaid rechtshulp van DAS. Daar kun je terecht als je geen rechtsbijstandverzekering hebt.

Uitvaartverzekering
Hiermee verzeker je je voor kosten van je uitvaart. Je kunt zelf bepalen of je dat verstandig vindt of niet. Je kunt hiervoor natuurlijk ook zelf geld voor sparen. De gemiddelde prijs voor een
uitvaart ligt tussen de 6500 en 11000 euro. Het hangt er ook vanaf of de uitvaart in besloten kring plaats vindt of met een grote groep. Dat scheelt ook n de kosten. Bovendien is het altijd
afwachten of de uitvaartverzekering echt levert wat ze beloven bij het afsluiten van de verzekering. Een verzekeringsmaatschappij kan failliet gaan of de voorwaarden in de polis kunnen
veranderen.

Reisverzekering
Deze verzekering is ook niet verplicht. Ga je op vakantie dan is het raadzaam deze toch af te sluiten. Je bent dan verzekerd tegen onverwachte schade waar je mee te maken kunt krijgen als je op vakantie gaat.
Annuleringsverzekering
Deze verzekering wordt vaak samen met een reisverzekering afgesloten. Hij vergoedt de kosten die je maakt als je onverwachts toch niet op vakantie kunt gaan, of vroegtijdig terug moet. Je krijgt alleen de kosten vergoed als het om een onvoorzien voorval gaat.
Inboedelverzekering
Deze verzekering is ook niet verplicht, maar wel verstandig. Hiermee verzeker je de losse spullen in je huis. ( spullen die je kunt oppakken en zo kunt meenemen bij een verhuizing) Je spullen zijn bij elkaar aardig wat waard en de premie van deze verzekering valt heel erg mee.
Caravanverzekering
Als je caravan aan je auto gekoppeld is, dan valt deze onder de WA verzekering van de auto. Schade die je met je caravan bij een ander maakt, wordt dan vergoed. De caravan is alleen zelf niet verzekerd, daar kun je een caravanverzekering voor afsluiten.

Dit zijn de belangrijkste verzekeringen.
Ze kunnen ook uitgebreid worden, maar dit is de basis. Het loont de moeite verzekeraars met elkaar te vergelijken, de een is duurder dan de ander en de een keert makkelijk ut, de andere kan
moeilijk gaan doen. Kijk op de verschillende vergelijkingssites.
Succes en kijk uit dat je er niet teveel aan uitgeeft, want daar kun je weer andere leuke dingen van doen!
Reactie schrijven
admin (zaterdag, 23 april 2022 08:06)
1